להתמודד עם

התמודדות עם מחלות פסיכוסומטיות

בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת באחוז האנשים שסובלים ממחלות פסיכוסומטיות ובמיוחד בעולם המערבי. בין אם מקור העלייה קשור לכך שיותר אנשים אכן סובלים ובין אם המודעות לעצם קיומן של מחלות פסיכוסומטיות היא זו שעלתה, בסופו של יום, התוצאות בשטח הן אותן תוצאות. מרבית האנשים אשר סובלים ממחלות פסיכוסומטיות לא מקבלים מענה הולם לבעיה שלהם ונאלצים להתמודד עם כאבים כרוניים קשים ופגיעה משמעותית באורח חייהם.

לא זאת בלבד, אלא שאותם חולים עוברים בין טיפולים למטפלים וחווים לא רק כאבים פיזיים, כי אם גם קשיים רגשיים. אלו נובעים מהתפיסה החברתית השגויה לפיה מחלה פסיכוסומטית, קרי, מחלה הבאה לידי ביטוי מבחינה פיזית, אך קשורה לגורמים נפשיים ולעיתים אף מושפעת מהם באופן מלא, היא מחלה ממוצאת. זה המקום לומר שמחלות פסיכוסומטיות, על אף היותן מושפעות במידה ניכרת מהנפש, אינן מחלות ממוצאות, ההפך הוא נכון.

מדובר במחלות שמשפיעות לרעה הן על הגוף והן על הנפש ויכולות לגרום לתופעות לוואי חמורות כמו נשירה, טשטוש ראייה ואף עילפון. לא משנה אם זו מיגרנה, טנטון, אלרגיה, דלקת פרקים, יתר לחץ דם, פיברומיאלגיה, כרון, מעי רגיז, אלופציה אראטה או כל מחלה פסיכוסומטית אחרת, שכן התנהלות יומיומית עם מחלה פסיכוסומטית זה עסק לא פשוט בכלל, המצריך מהחולים אורך רוח. יתרה מכך, חשוב להבין שחלק מהחולים הפסיכוסומטיים בכלל לא זוכים לקבל אבחון ועל כן אינם מקבלים מענה טיפול ראוי וגם חולים שאצלם המחלה כן מקבלת פנים ושם, לא תמיד מוצאים מזור לכאביהם ומתויגים מבחינה חברתית כזייפנים, בכיינים וכיוצא בזה.

בסקירה הבאה נדון בסיבות להיווצרותן של מחלות פסיכוסומטיות, נתייחס לקושי הקיים באבחון שלהן ובהענקת טיפול מותאם ונסביר כיצד טיפול בתרפיית תדרים יכול לסייע להתמודדות עם מחלות פסיכוסומטיות. בתקווה שגם אתם תוכלו לקבל כלים שיעזרו לכם לטפל במחלה, לרפא את תסמיניה ולחיות חיים בריאים ומאושרים.

הסיבות להיווצרותן של מחלות פסיכוסומטיות

ככלל, מחלות פסיכוסומטיות נוצרות על רקע של מתח נפשי, חרדה, כעס, דיכאון ו/או בדידות. מחקרים מוכיחים שסטרס רגשי ממושך בעוצמה גבוהה משפיע על גופנו מבחינה פיזית ועלול לגרום לתגובות דלקתיות – בשרירים ואף במוח. השאלה מדוע אצל אדם מסוים מתפרצת מחלה פסיכוסומטית ואצל אדם אחר לא, איננה קשורה לגורמים תורשתיים כי אם לשילוב בין נסיבות החיים, מבנה האישיות והתמיכה הסביבתית (או היעדר התמיכה) שאותו אדם קיבל.

על מנת להבין מה המקור למחלה, כדאי להבין ממה נובע כאב. כאב פיזי שאיננו קשור לתאונה שעברנו או פגיעה פיזית שחווינו, מאותת, כמעט תמיד, על מצוקה רגשית ואם אנחנו לא מדברים על מה שכואב, האפשרות שהכאב יחלוף מצטמצמת והסבירות שהוא יתחזק עולה. אנשים שלא מדברים על מה שמדאיג, מכעיס, מעציב או מפחיד אותם ואוגרים הכל בפנים לרוב נוטים לסבול מכאבים הבאים לידי ביטוי בצורה פיזית, כדוגמת כאבים כרוניים ומועדים יותר מאחרים ללקות במחלות פסיכוסומטיות. כמו כן, הוכח שאצל אנשים שסובלים מפוסט טראומה, למשל פגיעות מיניות בילדות ולא היו בטיפול לאורך חייהם, גדלים הסיכויים לפתח מחלות פסיכוסומטיות.

גם הרפואה הקונבנציונלית וגם הרפואה המערבית כבר הבינו שאצל נתח נכבד מהאנשים אשר סובלים ממחלות פסיכוסומטיות, מקור המחלה הוא נפשי. מלבד טראומות ילדות כמו שהזכרנו לעיל, קיימים גורמים נוספים שעלולים להביא אותנו למצב של דוחק נפשי שמתפרץ בתצורת מחלה פיזית ובכלל זאת אנשים שנמצאים בתוך זוגיות גרועה, שרויים במתח נפשי מוגבר בעבודה או במסגרת צבאית, כאלו שחווים שכול בשל אובדן של בן/ת משפחה קרוב וכך הלאה.

הקושי הקיים באבחון ובהענקת טיפול מותאם

מעבר לקושי הפיזי שבהתמודדות עם מחלה פסיכוסומטית המלווה בכאבים כרוניים, קיים גם קושי באבחון ומשכך, קושי בהתאמת טיפול. הסיבה העיקרית שבגינה קשה מאוד לאבחן מחלות פסיכוסומטיות קשורה לעובדה שהרבה פעמים הרופאים וביניהם רופאי משפחה, נוירולוגים, גסטרולוגים ודומיהם, לא מוצאים בבדיקות סימנים המעידים על קיומה של מחלה.

היעדר הסבר רפואי תומך לסימפטומים שאותו אדם מצביע עליהם, יכול לגרום לשלושה תרחישים – האחד הוא שהרופא יגיד למטופל “לא מצאו לך כלום, זה כנראה בראש”, השני הוא שהרופא ייתן אבחנה שגויה, שתוביל מן הסתם למתן טיפול לא מתאים והשלישי, ככל הנראה האופציה הרעה במיעוטה, היא שיוסבר לחולה שאובחנה אצלו מחלה פסיכוסומטית. אם להודות באמת, גם כאשר סוף כל סוף כן מתקבלת אבחנה רפואית המצביעה על בעיה ספציפית, ברוב המקרים של חולים פסיכוסומטיים, התשובה עדיין תהיה “זה כנראה נפשי, לך לפסיכולוג”.

מיותר לציין שהאפשרות הראשונה שתוארה לעיל גוררת התבוננות שיפוטית וביקורתית של האנשים הסובבים את אותו חולה והסטיגמה החברתית שמודבקת לאדם שסובל מכאבים כרוניים בלתי מוסברים או תופעות לוואי אחרות, לרוב מגבירה את הלחץ שהחולה חווה, גורמת לו להרגיש כעוס ופגוע כי “לא מאמינים לי”, “מוציאים אותי שקרן” וכיוצא בזה. אז מתחיל להיווצר כדור שלג שכולל התחזקות של הכאבים והופעתם של תמרורי אזהרה רגשיים שהופכים את אותם אנשים למדוכאים וחרדים יותר.

תרפיית תדרים לטיפול במחלות פסיכוסומטיות

קיימות מגוון שיטות טיפול במחלות פסיכוסומטיות, רובן ככולן מתבססות על טיפול המשלב גם מגע רגשי בווריאציות שונות כמו פסיכותרפיה גופנית, טיפול קוגניטיבי התנהגותי וכך הלאה. במרכז אלפא לתרפיית תדרים אנחנו מציעות מגוון סוגי טיפולים וביניהם טיפול במגע רגשי, טיפול במיטת סאונד וטיפול משולב. הטיפול במיטת הסאונד הנו טיפול חדשני ברפואה האלטרנטיבית, שהוכח מחקרית ככלי טיפול אפקטיבי המסייע לקשת רחבה של בעיות פיזיות ונפשיות ובמיוחד לטיפול במחלות פסיכוסומטיות.

המיטה מיובאת מגרמניה והיא מיטת הסאונד הטיפולית הראשונה והיחידה בישראל. בארצות הברית ובאירופה משמשת מיטת הסאונד בבתי חולים ובמוסדות שיקומיים כאמצעי טיפולי שעוזר לאנשים להתמודד עם מחלות פסיכוסומטיות והיא הוכרה זה מכבר ככלי פורץ דרך, שמעניק למטופלים הזדמנות לטיפול ממוקד, עוצמתי ויעיל. המיטה בנויה כתיבת תהודה והיא עצמה כלי מוזיקה שאליו מחוברים מיתרים. הטיפול במיטת הסאונד מתבצע בשכיבה ובלבוש מלא, הוא איננו פולשני ואין חשש מכאב. כאשר מנגנים על המיתרים נוצר רטט, שחודר אל הגוף וגורם להרגשה של מעין מסאז’ למוח, לרקמות, לשרירים ולאיברים הפנימיים.

אביה רחל, מטפלת באיזון גוף ונפש, שסבלה בעבר בעצמה ממחלה פסיכוסומטית, אלופציה אראטה, הצליחה לרפא את עצמה ולהביא להפסקת הנשירה שחוותה כתוצאה מהמחלה באמצעות טיפול בתרפיית תדרים. אביה מסבירה שהכל סביבנו רוטט וגם המוח, האיברים, הדם והאנרגיה פועלים על פי גלי רטט. אדם יוצא מאיזון גופני ורגשי כשיש חוסר איזון בין הגורמים הללו וחוסר האיזון הזה מתבטא, בין היתר, במחלות פסיכוסומטיות, שגורמות לגוף לשנות את הקצב, מבלבלות את הרטט ופוגעות בתפקודם התקין של האיברים, משום שהם בתדר נמוך, גבוה, חלש או חזק מידי.

הצלילים והסאונד הם תדרים שמגרים את החושים הסומטיים של המטופל ומעבירים לו וויברציה בעוצמות שונות והוויברציה הזו גורמת לתזוזה בגופו של האדם. התזוזה מפעילה תהליכים מוחיים, המשפיעים ישירות על התפקודים הקוגניטיביים, הרגשיים והפיזיים של האדם. גופנו מורכב מ-70% מים ולכן הצלילים והתדרים שחודרים לגוף מצליחים להניע את זרימה המים בתוכנו בחופשיות ובקצב אחיד, טבעי ומסונכרן. התדרים מזרימים את המים והדם ומכוונים את גופנו להרמוניה, שמביאה אותנו למצב מאוזן של זרימת אנרגיה והאיזון שנוצר מקל על הכאבים והחסימות ומייצר גל עקבי שמשחרר את התקיעות ומסייע להפחית את הסימפטומים של המחלה, גם בזמן הטיפול וגם לאחריו.

החשיבות של טיפול משולב במקרים של מחלות פסיכוסומטיות היא גדולה וזאת כיוון שכאמור, כמעט תמיד, המקור למחלה הוא לא רק פיזי. ברגע שמבינים מהיכן נובע הקושי הנפשי ומתאימים לחולה טיפול שכולל גם מגע רגשי וגם תרפיית תדרים, ניתן לגרום לשינוי אמיתי במצבו, להפחתה בכאבים ולאורך זמן, בשאיפה, גם למיגורה של המחלה. השפעת הטיפול מיידית וניתן להרגיש שינוי כבר אחרי טיפול הראשון, שכן מדובר בשינוי שמתרחש בגוף מבחינה פיזית בזמן אמת.

שיתוף: 

מעוניינים בפרטים נוספים?

סדנאות וקורסים

טיפולים

טיפולים

רוצה לדבר איתנו?

אנחנו כאן בשבילך!​

עוד תוכן שיכול לעניין אותך

להתמודד עם

חרדות